TRX…  A HARCTÉRTŐL A FITNESS TERMEKIG


A TRX ÉS A FELFÜGGESZTÉSES EDZÉS (SUSPENSION TRAINER) TÖRTÉNETE

A haditengerészetnél kezdődött

Randy Hetrick-nek (a Fitness Anywhere alapítója) és tengerészgyalogos társainak szüksége volt egy eszközre, amivel meg tudták őrizni elit kondíciójukat kikötői raktárakban, hajókon és tengeralattjárókon. De gyakran alakultak úgy a körülmények, hogy a tengerészgyalogosoknak nagyon kevés helyük volt az edzésre és nem álltak rendelkezésre hagyományos fitness gépek.
A TRX volt a válasz erre a kihívásra. Néhány kézzel összefűzött hevederrel és gumicsónak eszközökkel kezdődött, majd hónapok múlva megalkották a TRX-et. Hetrick és társai gyorsan kifejlesztették a testsúllyal végzett specifikus gyakorlatok növekvő sorát erre a különleges hevederre. Ők voltak, akik lefektették az alapokat, melyeken egy új és teljesen eredeti funkcionális edzés emelkedett ki: a felfüggesztéses tréning.

Új út az edzésben
A TRX a használójának a hagyományos erőedzés egy előremutató, tiszta protokollját biztosítja. Miért? Mert minden TRX gyakorlat igazán funkcionális erőt épít, egyszerre fejleszti a hajlékonyságot, az egyensúlyérzéket és a core izmok stabilitását. Erre van szükség a sportpályán és a mindennapi életben is.  A korai pozitív fogadtatás az elit egységek és az élsportolók részéről inspirálta a Fitness Anywhere cég létrejöttét, mely napjainkban egy innovatív testsúlyon alapuló edzéseszközt kínál egy specifikus edzésprogrammal, mely az emberi testet, mint egységes rendszert állítja a középpontba.
 
Fitgym - TRXA harctértől az edzőteremig
Néhány évvel később az elit egységek a TRX-et választották funkcionális tréning eszközüknek a hadsereg minden ágában. A TRX, mint alapvető felfüggesztéses tréning eszköz a hatékonysága és sokoldalúsága miatt már messze túlmutat a csatatéren és betört a fontosabb professzionális sportágak edzőtermeibe, mint NBA, NFL, NHL, MLB. A felfüggesztéses tréning gyorsan sarokkövévé vált az élsportolók edzésének az amerikai futballban, baseball-ban, kosárlabdában, jégkorongban, küzdősportokban, triatlonban, golfban, teniszben, síben, snowboard-ban, úszásban, szörfben, motocross-ban és tulajdonképpen minden más sportágban, amit csak el tudunk képzelni. Középiskolai és egyetemi bajnokságokban szereplő csapatok tucatjainak erőnléti és kondicionális edzéseinek fő eszköze lett a TRX.
 
Előnyök minden fittségi szinten
A felfüggesztéses tréning nem csak az élsportolók számára tartogat előnyöket, hanem mindenkinek, aki biztonságosan és gyorsan szeretné növelni fittségét. A személyi edzők hamar megszerették a TRX-et és a csoportos órák is elindultak a fitness klubokban. A „celebrity trénerek” is beiktatták a TRX-et a hollywood-i sztárok edzéseibe, látványos eredményekkel. Az idősek wellness programjában is használják, a TRX-szel szabadon képesek mozogni az elesés félelmFitgym - TRXe nélkül. A gyógytornászok a rehabilitációban alkalmazzák kórházakban, klinikákon és kiropraktőr rendelőkben. Jelenleg zajló klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a(z egyik) legjobb gyógymód az általános ortopédiai betegségekre és sportsérülésekre.  Gyakorlatok százai teszik a felfüggesztéses edzést sokoldalú és hatékony edzés módszerré, a TRX kortól, nemtől és fittségi szinttől függetlenül szinte bárhol használható. Az összes gyakorlat módosítható és bárki egyéni edzéstervébe beiktatható. A csoportos oktatás, az átfogó gyakorlati alkalmazások és a segédanyagok lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy személyre szabott edzésprogramokat dolgozzanak ki az eredmények leghatékonyabb elérése érdekében.


A FELFÜGGESZTÉSES EDZÉS TÖRTÉNETE
 
A modern edzéselmélet elemei – mint a felfüggesztéses edzés is – évszázadok óta különböző formában léteztek. Formális edzéseket végeztek a római légiókban és az ősi kínai akrobaták voltak az első ismert mesterei a tornának. A XIX. század harcoló alakulatai és az első hegymászók számos a mászáshoz köthető edzésgyakorlatot fejlesztettek kötéllel, hogy gyakoroljanak és felkészüljenek a harcok és a hegymászó expedíciók nehézségeire. Nem kérdéses, a tornászok és sziklamászók váltak napjainkban a saját súlyos edzés mestereivé a szőnyegen, sziklákon és számos eszközön, amin felfüggesztve lehet edzeni. A felfüggesztéses edzés sokat köszönhet az előttünk járók tapasztalatainak.
 
Egy újfajta edzésmódszertan
Ami a felfüggesztéses edzést alapvetően egy egyedülálló, modern edzésfajtává teszi, az az egységes, összefüggő, élvonalbeli edzéstechnikákkal körülvett, összegyűjtött és megfelelően módosított legjobb – régi és új – gyakorlatoknak a szisztematikus gyűjteménye. Az edzés egyedülállósága a TRX Suspension Trainer feltalálásából is származik, mely a világ első olyan teljesítményedzés berendezése, amit arra terveztek, hogy a testsúllyal való edzés egész testre kiterjedő gyakorlatainak (szinte) teljes tárházát biztosítsa. A szabadalmaztatott tervezési sajátságoktól és az évekig tartó gyártási fejlesztésektől zsúfolt TRX-et az emberi testre optimalizálták. Ez lehetővé teszi a felfüggesztéses edzéstechnikák teljes skálájának végrehajtását bárhol, bármikor, bárki által.
 
Mi a felfüggesztéses edzés?
Fitgym - TRXLegegyszerűbben kifejtve a felfüggesztéses edzés egyedülálló edzéstechnikák és gyakorlatok széles skálájára utal. Olyan edzésutasításokra és program alapelvekre, melyeket a Fitness Anywhere hozott létre és rendszerezett. Ezek a gyakorlatok abban különböznek a hagyományos gyakorlatoktól, hogy a gyakorlatot végző kezeit vagy lábait egy felfüggesztési pont tartja, miközben testének másik vége a talajjal érintkezik. A TRX-et használva a testsúlynak a kívánt százaléka terheli a megcélzott testzónát, a gyakorlat során pedig ezt a súlyt mozgatjuk. A TRX egypontos rögzítése biztosítja az alátámasztás és a mobilitás ideális keverékét ahhoz, hogy széles körű ellenállást teremtve egyszerre növeljük az erőt, az állóképességet, a koordinációt, a hajlékonyságot és a „core” izmok stabilitását.
 
A felfüggesztéses edzés működése
Amikor a test egy fenti támasztási pontból függeszkedik, a gravitációs központja a talajhoz közeli legalacsonyabb pontot keresi. Például, amikor egy húzódzkodó rúdon függeszkedsz mindkét kezeddel, a gravitációs központod a talaj felé húz le téged. Ha egyik kezeddel elengednéd és így egy kézzel fognád a rudat, a tested megbillenne és elfordulna úgy, hogy a gravitációs központod ismét a legalacsonyabb pontban helyezkedne el. A TRX-szel való edzés arra használja fel a gravitációt és a mozgást, hogy a test pozíciójának változása során ideg-izom reakciókat idézzen elő. Ezeket a reakciókat mi a testünk munkavégzéseként érzékeljük. A TRX-szel való gyakorlatok egyetlen olyan dinamikus formába integrálják az erőt és az egyensúlyt, mely magas szinten igénybe veszi az idegrendszert, és maximalizálja a testsúllyal végzett gyakorlatok előnyeit a gyors eredmény érdekében.


A FELFÜGGESZTÉSES EDZÉS ELŐNYEI

Bármilyen fittségi szinten, bárhol, bármilyen cél elérése érdekében
A TRX mindenhol használható és telepíthető, a felfüggesztéses edzés végtelen számú gyakorlatát tudod végezni vele bármilyen fitness vagy teljesítmény cél elérése érdekében. Mivel a testhelyzet módosításával azonnal alakíthatod az ellenállást, a vele való edzés bármely fittségi szinten álló ember számára biztonságos és hatékony.
 
„All core, all the time”
A gravitációs központod pont a csípőd felett, a test középvonalán helyezkedik el. A testhelyzet megváltoztatása eltolja a gravitációs központod, de a legtöbb mindennapi tevékenység során azért a törzsed határain belül marad. A test izomerőt használ, hogy kontrollálja a gravitációs központját mozgás közben. A felfüggesztéses edzéstechnikákat úgy tervezték, hogy szándékosan elmozdítsák a gravitációs központod, ez pedig minden gyakorlat során aktiválja a core izomzatot. Akár melltől tolást vagy hátizom gyakorlatot végzel, akár kitörést, atomic fekvőtámaszt vagy bicepszhajlítást, a teljes core izomzatod valóban funkcionális módon a test stabilizálásával és egyensúlyozásával van elfoglalva. A felfüggesztéses edzés funkcionális gyakorlatokat és dinamikus pozíciókat használva fejleszti a core erőt, sokkal hatékonyabban, mint a hagyományos, talajon hanyatt fekve végrehajtott hasizom erősítő gyakorlatok. A kifejezetten hasizmokat célzó intenzív gyakorlatok széles skálája mellett a core izmok erősítése jelen van minden hát-, váll-, mell-, csípő- és láberősítő gyakorlatnál is. Ezért igaz a TRX-re, hogy a stabilizáló izmok mindig dolgoznak (all core, all the time).
 
Eddz 3D-ben a jobb teljesítményért
A hagyományos ellenállásos edzés egyik jelentős hátránya, hogy a gépek és még a szabad súlyok is korlátozzák a lehetséges mozgássíkokat a gyakorlatok végzése közben. A felfüggesztéses edzés a mozgásszög és a mozgássíkok korlátlan variációját biztosítja minden gyakorlat során. A TRX lehetővé teszi, hogy a mozdulatok bármely, vagy akár az összes síkban történjenek. A TRX-szel a funkcionális tréning alapelvei olyan programba integrálhatók, mellyel speciális funkcionális célokat érhetünk el (pl. futball bedobás, magasugrás, golfütés, leterítés stb.) mindegyik edzés során. Sportolás közben és a napi tevékenységeknél egyszerre több mozgássíkban mozgunk. A felfüggesztéses edzés lehetővé teszi, hogy úgy eddzünk, ahogyan élünk; ahelyett, hogy ülve, egy síkban egy izmot edzenénk izoláltan.
 
 
 
Forrás
TRX® Suspension Training® Course

StrongFirst Hungary
TRX Hungary
360 Sport
MoveLab Academy