TRX RIP EREDETE

Amikor az Egyesült Államok taekwondo válogatottjaként versenyzett, Pete Holman, a Rip Trainer kifejlesztője megértette, hogy mennyire fontos a rotációs erő, ahhoz, hogy az ütéseinek és a rugásainak az erejét növelje. Gyógytornász munkája során megtanulta azt is, mennyire fontos, hogy a csavaró erőt kontrollálni tudjuk. A Rip Trainer ez irányú kutatásainak az eredménye, hogy fejlesszen egy eszközt, amivel generálni és kontrollálni is tudja a rotációs erőt és növelje a teljesítményét. A Rip training során spirális mozgásmintákat “használunk”, hogy egyaránt fejlesszük az anti-rotációs erőt és teljesítményt. 

 

RIP TRAINING ÁTTEKINTÉSE

Mi a Rip Training?
A TRX egyedülálló, változó ellenállású gyakorlatok szabadalmaztatott gyűjteményét, utasításait, programját és képzési alapelveit fejlesztette ki a Rip Trainer-re. A gyakorlatokhoz egy emelő kart és egy gumikötelet használunk, így létrehozva egy változó ellenállású edzésmódszert, amely ideális mixét biztosítja a rotációnak, a törzs stabilitásnak, kontrollnak, teljesítménynek, egyensúlynak és koordinációnak. A mindennapi élet és a sport is megköveteli, hogy képesek legyünk:

  • kontrollálni a külső erőket
  • erőt generálni

A Rip Training az asszimetrikus terhelést modellezi, amivel rendszeresen találkozunk a sportban és a hétköznapokban. Akár a boltból cipekedsz, a gyerekedet emeled fel, dobsz egy labdát, vagy hasonló mozgást végzel lehet, hogy hibásan úgy gondolod, hogy ezek szimmetrikus mozgások csak úgy, mint az úszás, futás és biciklizés. Valójában a tested folyamatosan kontrollálja a rá ható rotációs erőket, vagy éppen rotációt generál. A Rip Training egyszerűen és hatékonyan integrálja a rotációs mozgásokat az edzésedbe, a komplexitása révén a céljaidnak megfelelően alakítható. A Rip Training hatékony megoldás a mobilitás és a stabilitás fejlesztésére is. A Rip Training rugalmas ellenállást használ, ami nagy sebességű, alacsony intenzítású, vagy kis sebességű, nagy intenzitású edzést tesz lehetővé.

A rugalmas ellenállás előnyei
A Rip Training rugalmas ellenállást használ a rotációs erő fejlesztéséhez és kontrollálásához. A gumiheveder növekvő ellenállást biztosít, amikor megfeszíted, akadályozza a lendületet, és arra kényszerít, hogy több erőt fejts ki minél inkább növeled a mozgástartományt. A Rip Training lehetővé teszi az edzést a teljes sebesség/terhelés kontinuum mentén az izometrikustól a robbanékony gyakorlatokig. A statikustól a dinamikus tartományig tudsz dolgozni. Az energia a mozgás utolsó fázisában (teljesen feszes a gumikötél) raktározódik, és fékező erőt igényel a fehasználótól, miközben visszatér a gumikötél legrövidebb állapotába.


RIP TRAINING ELŐNYEI

A Rip Training edzések előnyt biztosítanak a hagyományos erőedzésekkel szemben, mivel minden gyakorlat megköveteli a teljes kinetikus lánc kontrollját, a testrészek az izületeken keresztül összeköttetésben vannak egymással, ennek köszönhetően szerves egységként működnek. Azáltal, hogy a felsőtestünk a core izmokon keresztül összeköttetésben van az alsótesttel, így minden gyakorlat fejleszti az egyensúlyt, a koordinációt és a teljes test erejét.

Bármilyen szinten, bármilyen célhoz, bárhol
Csak ezzel az egy eszközzel, ami könnyű, hordozható és bárhol könnyen felszerelhető, végtelen számú Rip Training gyakorlatot tudsz végezni, hogy elérd bármilyen fitnesz vagy teljesítmény célodat.

Bármilyen szinten
A Rip Training edzések gyors, biztonságos és hatékony megoldást biztosítanak bármilyen fittségi szintű felhasználónak egy jobb funkcionális fittség eléréséhez.

Bármilyen célhoz
A Rip Training edzést bármelyik kliens fittségi céljaihoz lehet igazítani, beleértve a sebesség, erő, teljesítmény, egyensúly, ügyesség, stabilitás, mobilitás, állóképesség, koordináció, pontosság fejlesztését vagy akár a metabolikus felpörgetést.

Bárhol
A Rip Trainer kevesebb, mint 1,8 kg, könnyen elcsomagolható egy hátizsákba vagy egy hordozó zsákba. Felakasztható korlátra, körbehurkolható fa körül, rá lehet erősíteni ajtóra, amikor utazol. Végtelen a lehetőségek száma.


A törzsizmok mindig dolgoznak
Amikor a felhasználó megfogja a rudat és kifeszíti a gumihevedert a stabilizáló izmok az egész törzsben megfeszülnek, hogy megőrízzék az egyensúlyt. A törzsizmok stabilizációja nélkül minden egyes gyakorlatnál a Rip Trainer elforgatná a használót a rögzítési pont felé. Bármilyen gyakorlatot is végezzünk (Rip Press, Rip Row vagy Rip Rotation) a teljes törzsizomzat bekapcsol, hogy stabilizálja és egyensúlyban tartsa a testet. Ezért is mondjuk, hogy a TRX Training során a „törzsizmok mindig dolgoznak”.

Eddz 3D-ben
A RipTraining gyakorlatok végtelen számú variációt biztosítanak, ha csak a mozdulatok szögét és a mozgás síkját vesszük, lehetővé téve a felhasználónak, hogy olyan mozdulatokat végezzen, amelyeket a mindennapi életben is. A Rip Trainer-rel a funkcionális tréning alapelvei beépíthetőek egy olyan programba, amely specifikus célokat tűz ki, mint például elhajítani egy amerikai focilabdát, meglendíteni egy golfütőt, vagy a magasba ugrani. Számos általános fitnesz célkitűzés tartalmazza a következőket: fejleszteni az erőt, az egyensúlyt, mobilitást és a törzsizmok stabilitását.

 


Forrás
TRX® Rip Training® Course

StrongFirst Hungary
TRX Hungary
360 Sport
MoveLab Academy