Karácsonyi sütik másképpen

2016-12-05 09:41:49

Összeválogattunk Nektek pár egyszerű, de annál finomabb karácsonyi édesség recepjét. Néhány hozzávaló helyettesítésével sokkal egészségesebbé varázsolhatjátok a hagyományos süteményeket. Ha a konyhában is szeretitek a kihívásokat, megpróbálkozhattok akár saját szaloncukor készítésével is. Ne feledjétek, ezekből sem lehet mértéktelenül sokat enni, mert az ugyanúgy meg fog látszani a mérlegen. A képeket az írás végén találjátok egy csokorba szedve, a receptek sorrendjében.

 

Almás-mandulás kocka

Összetevők:
1/2 csésze mandula liszt, 1/2 csésze barna rizsliszt, 2 evőkanál cukornád szirup, 2 evőkanál őrölt lenmag, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1/4 teáskanál tengeri só, 1 csipet őrölt szerecsendió, 1 tojás és 1 tojásfehérje, 1/2 csésze cukrozatlan almaszósz , 2 evőkanál kókuszolaj, 2 rúd vanília, 1 hámozott alma, 1/4 csésze szeletelt nyers sótlan mandula

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Bélelj ki egy mély tepsit sütőpapírral úgy, hogy a sütőpapír túlnyúljon a tepsi szélén. Egy közepes tálban, habverővel készíts keveréket a liszt, a cukornádszirup, lenmag, szódabikarbóna, sütőpor, fahéj, só, szerecsendió felhasználásával. Egy nagy tálban alaposan keverd össze a következő alapanyagokat: tojás, tojásfehérje, almaszósz, az olaj és a vanília. Add hozzá a lisztes keveréket, és keverd egységesre. Ezután tedd bele az almát és a mandulát. Az egész keveréket 25 percig süsd, közben fogpiszkálóval ellenőrizd a tésztát.  Fogyaszthatod frissen, de hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.

 

Almás-mákos-sütőtökös  karácsonyi bejgli

Tészta:
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 20 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 1 pohár natúr joghurt, 3 evőkanál méz vagy nyírfacukor, 1 tojás a kenéshez

Töltelék:
30 dkg darált mák, 1 nagy reszelt alma, 1 szelet sült sütőtök húsa, 1 dl laktóz mentes tej, 2 evőkanál méz (vagy esetleg nyírfacukor), 1 kávéskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja

A darált mákot összekeverjük a tejjel, a reszelt almával, a sütőtökkel, hozzáadjuk a mézet, a fahéjat és a citromhéjat.

Elkészítés:
A tésztához a tojást és az élesztőt elkeverjük a szobahőmérsékletű joghurtban. A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a mézet az élesztős keveréket, és összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, letakarjuk és félretesszük pihenni. Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtjuk. A tölteléket kétfelé osztjuk, és a téglalapokon elsimítjuk úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon hagyunk. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtjuk, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, tetejüket megkenjük tojássárgájával, és fél órát pihentetjük. Majd megkenjük a tojásfehérjével, ismét fél órát pihentetjük, villával megszurkáljuk a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép arany barnára sütjük.

 

Diótorta

Hozzávalók:

Piskóta - 7 tojás, 5dkg nyírfacukor, 10dkg darált dió, 10dkg mandulaliszt/darált mandula

Krém - 10dkg nyírfacukor, 1dl kókusztej, 10dkg darált dió, 1 evőkanál mandulaliszt/darált mandula, 15dkg vaj

Elkészítés:

- Piskóta
Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját fehéredésig verjük a cukor 1/3-ával. Elkezdjük verni a fehérjét, majd 2-3 adagban hozzáadjuk a maradék cukrot és tovább verjük, amíg kemény lesz. Egy kevés fehérjével fellazítjuk a sárgáját, majd a lazított sárgáját beleöntjük a fehérje közepébe. Óvatos mozdulatokkal belekeverjük. A tojás közepébe öntjük a diót és a lisztet), és óvatosan belekeverjük. Formába öntjük (kb. 23 cm-es), és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Miután kivettük a sütőből, takarjuk le sütőpapírral és hagyjuk teljesen kihűlni. Amíg hűl, elkészíthetjük a krémet.

- Krém
A cukrot és a kókusztejet lábosba és felforraljuk. Utána levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat, a diót és a lisztet. Gépi habverővel habosítsuk fel.

- Torta
Vágjuk ketté a piskótát. Töltsük meg a diókrémmel, és a tetején és az oldalán is kenjük el egyenletesen a maradék krémet.

 

Mézeskalács egészségesen

Összetevők:
50dkg zabliszt, 10dkg nyersméz (5 evőkanál), 20dkg nyírfacukor, 10dkg kókuszzsír, 1dkg zsírszegény, kakaópor (evőkanál), 1 tojás, 1 csomag sütőpor, fahéj, őrölt szegfűszeg

Elkészítés:
Mézet lábasban felolvasztjuk, hogy épp csak folyjon.  Adjuk hozzá a kókusz zsírt és amikor folyik, vegyük le a tűzről és tegyük bele a tojást. Kevergessük addig, amíg egynemű lesz. Beleszórjuk a fűszereket, majd a sütőporral elkevert lisztet és összegyúrjuk. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk kb. 0,5mm vastagra és különböző formájú alakzatokat vágunk ki belőle.  160 fokos sütőben kb. 10-15 percig sütjük.

 

Karácsonyi protein keksz

Hozzávalók:
150g zabliszt, vaníliás protein (ha nincs, elhagyható, anélkül is finom lesz), 50g olvasztott kókuszzsír, 50g apróra darált dió, 1 narancs leve és héja, ízlés szerint fahéj (1-2 teáskanál), ízlés szerint nyírfacukor

Elkészítés:
Elsőként a szilárd hozzávalókat keverjük össze: azaz a zablisztet, a proteint a darált diót és a fűszereket. Ezután belefacsarjuk a narancslevet, hozzáöntjük az olvasztott kókuszzsírunkat, reszelünk hozzá narancshéjat, majd jöhet a nyírfacukor… és hozzá is lehet kezdeni a gyurmázáshoz. Ha mindent összedolgoztunk, egy órát pihentetjük, majd kinyújtjuk 3 mm vastagságúra. Ha megvagyunk, jöhet a szaggatás, majd előmelegített sütőben (180 fok) alul-felül sütési módon készre sütjük sütőpapíron vagy valamilyen szilikonos felületen. A sütési idő kb. 10 perc.

 

Protein Stollen

Hozzávalók:
120g zabpehely liszt, 60g vaníliás protein (elhagyható), 30g kókuszliszt, 120g zsírszegény túró, 2 tojás, 100g reszelt alma, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 narancs leve (kb. 60ml)

Fűszerek: fahéj, reszelt citromhéj, szegfűszeg, szerecsendió (az utolsó kettővel óvatosan… kb. egy fél-negyed kiskanálnyi is elég!)

Aszalt kedvencek: áfonya, kandírozott citrom és narancshéj

Olajos magcsaládból pedig a szeletelt mandula mindenképp képviseltesse magát!

Ezekből tegyél bele azt, amit szeretsz… és annyit, amennyit szeretsz! Elvégre karácsony van! Egy edénybe keverd el szilárd dolgokat, majd add hozzá a tojást, a túrót és a lereszelt almát, és mindent, amiről úgy gondolod, hogy bevállalható része lehet az étrendednek ünnepek előtt. Ügyelj arra, hogy az alma levét nyomkodd ki alaposan. Miután mindent egybekevertél, fogj egy szilikonos tepsiformát és egyengesd bele amolyan cipószerűen a masszát. Előmelegített sütőben 170 fokon süsd 25-30 percig. A karácsonyi illat már jelzi az utolsó perceket, de érdemes biztosra menni és tűvel is megbökdösni a közepét.

 

Sütőtöktorta

Száraz hozzávalók:
1 bögre zabliszt/zabpehelyliszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 kiskanál szerecsendió, 4 kiskanál fahéj, 3 kiskanál gyömbér, 1 kiskanál szegfűbors, 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna

Nedves hozzávalók:
2 tojás, édesítőszer, 1 bögre sütőtökpép, 1/4 bögre tej, 1/4 bögre kókuszolaj, vaníliaaroma

Először összekeverjük külön, külön a hozzávalókat, majd vegyítjük őket. A tésztát simára keverjük, majd sütőpapíros tortaformába/őzgerincbe/tepsibe terítjük. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.

 

Egészséges szaloncukor (kókuszos-mandulás ízben)

Hozzávalók:
50dkg mazsola, 20dkg őrölt mogyoró vagy mandula, 10dkg kókuszreszelék, 2 citrom reszelt héja (csak a sárga rész), csipetnyi őrölt fahéj, 5dkg méz (csak ha nagyon édes szájú vagy - méz nélkül is nagyon finom lesz)

Elkészítés:
A mazsolát forró vízzel leöntjük és kb. 5 percig állni hagyjuk. Közben a mandulát, a kókuszreszeléket, a lereszelt citrom héját fűszerezzük fahéjjal, majd leöntjük a mazsoláról a vizet és mindent (a mézet is) a fémkéses robotgépbe dobunk és jól összedolgozzuk. Evőkanállal kiadagoljuk a vizes tenyerünkbe a darálékot és szaloncukor-szerűre formázzuk.

Csoki bevonat:
15 dkg kókuszzsírt felolvasztunk és összekeverünk 5dkg cukormentes holland kakaóporral és ízlés szerint nyírfacukorral. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen túl forró vagy híg a máz, és ebbe mártogatjuk a szaloncukrokat.

 

Karácsonyi zabos álom

Hozzávalók:
15dkg zabpehely, 10dkg teljes kiőrlésű liszt, 15dkg kókuszolaj/zsír, 1 tojás, ízlés szerinti nyírfacukor, 1 kiskanál fahéj, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipet só.

Mehet bele ezen kívül ízlés szerint: mazsola, mogyoró, kókuszreszelék, aszalt gyümölcs

Elkészítése:
A hozzávalókat egyszerűen összekeverjük és összegyúrjuk. Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk és 3-4 centire tesszük egymástól a tepsiben (sütőpapírra!). Tetejüket egy kicsit megnyomkodjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon 10-12 perc alatt készre sütjük. Zárható dobozban nagyon sokáig eláll!

 

Zabpelyhes-vörösáfonyás süti

Hozzávalók:
15dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 5dkg darált mogyoró, 8dkg aszalt vörös áfonya, 10dkg zabpehely, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 8dkg méz, 15dkg vaj, 1 teásjanál őrölt fahéj, 2 evőkanál natúr joghurt

A vajat megolvasztjuk, a többi hozzávalót egy tálban összekeverjük,majd ráöntjük a vajat. A masszából fél evőkanálnyi mennyiséget veszünk ki és egymástól 4-5 cm-re sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük. 180 fokon 13 perc alatt megsülnek. Meg kell várni, hogy teljesen kihűljenek, mert könnyen eltörnek.

 

További bejegyzések a témában

Karácsonyi sütik másképpen

2016-12-05 09:41:49

Protein süti

2014-12-14 22:08:00

Epres sajttorta

2014-09-22 16:08:50
PEAK viszonteladói partner vagyunk
StrongFirst Hungary
TRX Hungary
Tactical Shop
R-med webshop